Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu üyesi ihracatçı birlikleri, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karara İlişkin Genelgeler kapsamında yeni dönemde bulgur ile şeker ve şeker mamulleri alanında tanıtım çalışmaları yapmaya karar verdi. 6 ihracatçı birliği bir araya gelerek Türkiye’nin gıda alanında en rekabetçi olduğu alanlardan ikisinde güçlü birliğine gidecek.
Küresel gıda fiyatlarında düşüş yaşanırken dünyada pirinç fiyatlarının yükseldiği bir ortamda yeni dönemde pirince alternatif olarak bulgurun değerini daha da artıracağını belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şunları söyledi:
“Asya’daki kuraklık koşulları ve dünyanın en büyük pirinç ihracatçısı Hindistan'ın basmati olmayan beyaz pirinç ihracatına getirdiği yasak kararı küresel pirinç fiyatlarını son 15 yılın en yüksek seviyesine taşıdı. Türkiye pirinç tüketimini yüzde 70'e yakın oranda yurt içinde karşılayan bir ülke olduğundan yaşanan zamlardan daha az etkilendi. Gıdadaki bu trendi değerlendirmek istiyoruz ve tüm dünyanın Türk ürünü olarak kabul ettiği bulguru küresel ölçekte daha fazla tercih edilir kılmayı hedefliyoruz. Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe faaliyet gösteren 6 İhracatçı Birliğimizle bir araya gelerek oluşturduğumuz Türkiye Gıda İhracatçıları markasıyla uluslararası alanda yapacağımız ilk çalışmalardan biri bulgur ile şeker ve şeker mamulleri tanıtımı üzerine olacak. Yeni markamız bulgurdan başlayarak, Türkiye'nin gıda alanında üretimden gelen gücünü tüm dünyaya tanıtacak.”
Bulgur hakkında
Bulgur üretimin ilk aşamaları buğdayın temizlenmesini, kaynatılıp kurutulmasını, kabuğunun soyularak değişik tipte değirmenlerde öğütülmesini içerir. Bu işlemler sırasında farklı boyutlardaki taneciklerinin ayrılmasıyla elde edilen bulgur yarı hazır bir gıda maddesidir. Geçmişi antik çağa kadar uzanan bulgur Türkiye ile özdeşleşen ve bu coğrafyadan dünyaya yayılan evrensel bir lezzettir.
Ülkemizde yetiştirilip işlendiği bölgelere göre de "Antep tipi" ve "Karaman – Mut tipi" olmak üzere sınıflandırılan bulgur, durum buğdayından ve ekmeklik buğdaydan yapılabilmektedir. Esmer bulgur genel olarak özel çiğköfte yapımı için kullanılan bir çeşittir ve esmer ekmeklik buğday kullanılarak aynı yöntemlerle üretilmektedir.
Kommentare