ŞEKER ve ŞEKER MAMULLERİ
Türkiye'de ÅŸeker ve ÅŸeker mamulleri sektörü, geleneksel Türk ÅŸekerlemeleri olan lokum ve helva gibi ürünlerin küçük atölyelerde üretildiÄŸi döneme dayanır. Günümüzde, bu geleneksel üretim yöntemlerine ek olarak modern üretim teknolojisinin de kullanıldığı bir sektör haline gelmiÅŸtir. Sektör, gıda sanayisinin içinde önemli bir yere sahip olup, üretim için kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler ve ambalaj malzemeleri ile yan sanayisini de geliÅŸtiren kritik sektörlerden biridir.
​
Åžeker ve ÅŸeker mamulleri, Türkiye'nin hemen hemen her il ve ilçesinde üretilirken, büyük, orta ve küçük iÅŸletmeler bu sektörde faaliyet göstermektedir. Sektörün ürün yelpazesi oldukça geniÅŸtir ve üretici firmalar, deÄŸiÅŸik zamanlarda çeÅŸitli ürünleri üretebilmek için ekipmanlarında deÄŸiÅŸiklikler yapabilirler. Üretim, büyük fabrikalarda genellikle 3 vardiya sistemi ile yapılırken, küçük iÅŸletmelerde tek vardiya hatta mevsimlik üretim dönemleri gözlemlenmektedir.
​
Åžekerlemeler, eritme, piÅŸirme, ÅŸekillendirme, soÄŸutma ve ambalajlama iÅŸlemleri ile üretilir. Modern üretim teknolojisi kullanan iÅŸletmeler, her ürün çeÅŸidi için ayrı üretim hattı kullanır ve bu, sabit yatırımların yüksek olmasını gerektirir. Åžeker mamulleri, mevsimsel bir tüketim özelliÄŸi gösterir ve özellikle kış aylarında ve dini bayramlarda talep artar. Bu nedenle, üretici firmalar, stoklar için önemli harcamalar yaparlar. KiÅŸi başına düÅŸen ÅŸeker mamulleri tüketimi Türkiye'de son yıllarda artış göstermektedir. Türkiye'nin genç nüfusu ve mevcut tüketim seviyeleri, sektör ürünlerine olan talebin gelecekte düzenli bir ÅŸekilde artacağını göstermektedir.
​
Åžeker ve ÅŸeker mamulleri ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaÅŸabilirsiniz.