top of page
Şeker ve Şekerli Mamuller

Şeker ve şeker mamulleri sektörü, gıda sanayisinin içinde önemli bir yere sahip olup, yan sanayisini de geliştiren kritik sektörlerden biridir.

ŞEKER ve ŞEKER MAMULLERİ

Türkiye'de şeker ve şeker mamulleri sektörü, geleneksel Türk şekerlemeleri olan lokum ve helva gibi ürünlerin küçük atölyelerde üretildiği döneme dayanır. Günümüzde, bu geleneksel üretim yöntemlerine ek olarak modern üretim teknolojisinin de kullanıldığı bir sektör haline gelmiştir. Sektör, gıda sanayisinin içinde önemli bir yere sahip olup, üretim için kullanılan hammaddeler, yardımcı maddeler ve ambalaj malzemeleri ile yan sanayisini de geliştiren kritik sektörlerden biridir.

Şeker ve şeker mamulleri, Türkiye'nin hemen hemen her il ve ilçesinde üretilirken, büyük, orta ve küçük işletmeler bu sektörde faaliyet göstermektedir. Sektörün ürün yelpazesi oldukça geniştir ve üretici firmalar, değişik zamanlarda çeşitli ürünleri üretebilmek için ekipmanlarında değişiklikler yapabilirler. Üretim, büyük fabrikalarda genellikle 3 vardiya sistemi ile yapılırken, küçük işletmelerde tek vardiya hatta mevsimlik üretim dönemleri gözlemlenmektedir. 

Şekerlemeler, eritme, pişirme, şekillendirme, soğutma ve ambalajlama işlemleri ile üretilir. Modern üretim teknolojisi kullanan işletmeler, her ürün çeşidi için ayrı üretim hattı kullanır ve bu, sabit yatırımların yüksek olmasını gerektirir. Şeker mamulleri, mevsimsel bir tüketim özelliği gösterir ve özellikle kış aylarında ve dini bayramlarda talep artar. Bu nedenle, üretici firmalar, stoklar için önemli harcamalar yaparlar. Kişi başına düşen şeker mamulleri tüketimi Türkiye'de son yıllarda artış göstermektedir. Türkiye'nin genç nüfusu ve mevcut tüketim seviyeleri, sektör ürünlerine olan talebin gelecekte düzenli bir şekilde artacağını göstermektedir.

Şeker ve şeker mamulleri ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.


 

bottom of page