top of page
BAKLİYAT
Türkiye, mercimek, fasulye, nohut, bakla, barbunya, bezelye, börülce ve pirinç gibi baklagillerin gen merkezi olarak kabul edilen "verimli hilal" bölgesinin en önemli bileşenlerinden biridir. Türkiye'de en fazla yetiştirilen yemeklik baklagiller arasında nohut, kuru fasulye ve mercimek öne çıkmaktadır. Bu baklagiller, ülkemizin neredeyse her bölgesinde yetiştirilir ve Türk mutfağının, özellikle düşük gelirli ailelerin protein ihtiyacının temel kaynağını oluşturur.
Baklagiller, istihdama katkı sağlamaları, ihracat potansiyelleri, ekim kolaylıkları, besin değerleri ve toprak verimliliğini artırmaları gibi bir dizi önemli nedenle, tarım sektöründe öne çıkan bir ürün grubunu temsil ederler. Aynı zamanda, çevreyi koruma ve tarımsal sürdürülebilirliği destekleme konularında da büyük rol oynamaktadırlar. Türkiye, dünya genelinde mercimek ve nohut üretiminde önde gelen ülkelerden biri konumundadır.
Ülkemizde yemeklik baklagil üretimi, genellikle Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu ve geçiş bölgeleri ile Marmara Bölgesi'nin güney bölgelerinde yoğunlaşmıştır. Özellikle kırmızı mercimek Güneydoğu'da, yeşil mercimek, nohut ve kuru fasulye Orta Anadolu ve geçiş bölgelerinde, bakla ve bezelye ise Ege ve Güney Marmara'da yetiştirilmektedir.
Bakliyat ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.
ÜRÜNLERİMİZ
bottom of page