İRMİK
Türk Gıda Kodeksi'ne göre, buğday irmiği, Triticum durum buğdayından özel bir işlemden geçirilerek elde edilen bir üründür. Buğday irmiği, ince, iri, orta boy, makarna üretiminde kullanılan ve tam buğday irmiği olmak üzere farklı türlerde sınıflandırılır.
Buğday irmiği, karakteristik bir tat ve aromaya sahiptir ve içerisinde canlı veya cansız böcekler veya yabancı maddeler barındırmaz. Makarna üretiminde kullanılacak buğday irmiği, belirli elek süzgeçleri kullanılarak ayrıştırılır; elek altı miktarı %10'u, elek üstü miktarı ise %1'i geçmemelidir. İnce buğday irmiği için elek altına ve üstüne geçen miktarların toplamı %20'yi aşmamalıdır. Orta boy ve iri buğday irmikleri için benzer sınırlamalar geçerlidir.
Buğday irmiğinin nem içeriği %14,5'i aşmamalıdır. Protein oranı, kuru madde içinde en az %10,5 olurken, tam buğday irmiği hariç diğer buğday irmikleri için kül miktarı kuru madde içinde en fazla %1 olmalıdır. Tam buğday irmiği kül miktarı bakımından daha esnek bir standartla, kuru madde içinde en fazla %2'yi aşmamalıdır. Ayrıca, buğday irmiği asitlik seviyesi %0,05'i geçmemelidir.
Üretim aşamasında, birincil üretim, hasat ve üretim koşullarından kaynaklanan nedenlerle ekmeklik buğdayın karışma oranı %3'ü geçmemelidir. Buğday irmiği, belirtilen standartlara ve kalite kriterlerine uygun olarak üretilmelidir.
İrmik ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.