top of page
Baharatlar

ihracata konu olan baharatların deÄŸer ve miktar bakımından en çok üretimi Ege Bölgesi'nde gerçekleÅŸmektedir.

BAHARATLAR

Dünya genelindeki bitki dağılımına dayalı olarak, ülkemizin topraklarında Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan fitocoÄŸrafik bölgelerinin üçü de bulunmaktadır. Bu durum, ülkemizin zengin bitki örtüsüne sahip olmasını saÄŸlamış ve yaklaşık üçte biri endemik olan 12 bin bitki türünün burada yetiÅŸmesine olanak tanımıştır. Ülkemizin dünya yüzölçümüne oranı yaklaşık yüzde 0,53 iken, dünya bitki türlerinin yüzde 3,6'sı Türkiye'de yetiÅŸmektedir, bu da ülkemizin bitki çeÅŸitliliÄŸinin önemli bir göstergesidir. Kullanım sıklığına göre baÅŸlıca baharatlar arasında Kırmızı Biber, Çörek Otu, Kekik, Kimyon, Nane, Sumak, Tarçın ve Zerdeçal öne çıkmaktadır.

​

Ülkemizin baharat florasında bulunan türlerin yaklaşık yüzde 25'i Karadeniz Bölgesi'nde yetiÅŸmektedir. Ancak, ihracata konu olan baharatların deÄŸer ve miktar bakımından en çok üretimi Ege Bölgesi'nde gerçekleÅŸmektedir.  Dış pazarlarda kökeni doÄŸadan olan baharat bitkilerinde aranan en önemli özellik, belirli bir kalite ve standartta üretimin gerçekleÅŸtirilmesidir. Özellikle kekik gibi deÄŸer açısından en çok ihraç edilen baharat bitkilerinden biri için, yıllardır devam eden kültürleme ve kalite artırma çalışmalarına raÄŸmen, üretimin yüzde 20'sinin hala doÄŸal ortamdan toplanarak elde edildiÄŸi gözlemlenmektedir. Ekonomik açıdan önem taşımayan ancak ilaç ve gıda endüstrisi için gelecekte önemli olacağı düÅŸünülen baharat bitkilerinde bu oranın yüzde 80 civarında olduÄŸu görülmektedir.

​

Baharat ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaÅŸabilirsiniz.

​

 

©2024   |   Türkiye Gıda İhracatçıları

Designed by    

bottom of page