BAHARATLAR
Dünya genelindeki bitki dağılımına dayalı olarak, ülkemizin topraklarında Avrupa-Sibirya, Akdeniz ve İran-Turan fitocoğrafik bölgelerinin üçü de bulunmaktadır. Bu durum, ülkemizin zengin bitki örtüsüne sahip olmasını sağlamış ve yaklaşık üçte biri endemik olan 12 bin bitki türünün burada yetişmesine olanak tanımıştır. Ülkemizin dünya yüzölçümüne oranı yaklaşık yüzde 0,53 iken, dünya bitki türlerinin yüzde 3,6'sı Türkiye'de yetişmektedir, bu da ülkemizin bitki çeşitliliğinin önemli bir göstergesidir. Kullanım sıklığına göre başlıca baharatlar arasında Kırmızı Biber, Çörek Otu, Kekik, Kimyon, Nane, Sumak, Tarçın ve Zerdeçal öne çıkmaktadır.
Ülkemizin baharat florasında bulunan türlerin yaklaşık yüzde 25'i Karadeniz Bölgesi'nde yetişmektedir. Ancak, ihracata konu olan baharatların değer ve miktar bakımından en çok üretimi Ege Bölgesi'nde gerçekleşmektedir. Dış pazarlarda kökeni doğadan olan baharat bitkilerinde aranan en önemli özellik, belirli bir kalite ve standartta üretimin gerçekleştirilmesidir. Özellikle kekik gibi değer açısından en çok ihraç edilen baharat bitkilerinden biri için, yıllardır devam eden kültürleme ve kalite artırma çalışmalarına rağmen, üretimin yüzde 20'sinin hala doğal ortamdan toplanarak elde edildiği gözlemlenmektedir. Ekonomik açıdan önem taşımayan ancak ilaç ve gıda endüstrisi için gelecekte önemli olacağı düşünülen baharat bitkilerinde bu oranın yüzde 80 civarında olduğu görülmektedir.
Baharat ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.