BUĞDAY UNU
Buğday, insanların günlük yaşamlarında vazgeçilmez temel gıda maddeleri olan unlu mamuller, makarna, irmik, bisküvi, bulgur gibi ürünlerin ana malzemesidir. Buğday unu üretimi, özenle işlenen buğday tanelerinin işlenme sürecini içerir. Bu süreçte kepek veya dış kabuk ayrılır ve tane un haline getirilir. Bu işlemin sonucunda beyaz veya rafine un elde edilir. Kepekli un ise, buğdayın tüm katmanlarını içeren kepek ve tohumların öğütülmesiyle elde edilir.
Ekmeklik un, genellikle yüksek protein içeriğine sahip kış buğdayından üretilir. Bu buğday türü, uzun bir büyüme döngüsüne ve kışın soğuk sıcaklıklarına maruz kalmasına dayalıdır. Bu güçlü un, sert hamurlu ekmeklerden dekoratif ekmeklere ve makarnaya kadar birçok ürünün yapımında kullanılır. Çok amaçlı un, yüksek proteinli kış buğdayı ile düşük proteinli ilkbahar buğdayının karışımından oluşur. Orta düzeydeki protein içeriği sayesinde, kurabiye, rulo hamuru ve pizza hamuru gibi çeşitli ürünleri pişirmek için uygundur. Çok amaçlı unlar, farklı unlu mamuller için öngörülebilir sonuçlar sağlamak üzere tasarlandıklarından, genellikle en iyi sonuçları sunarlar.
Buğday üretimi sırasında, çiftçilerin belirli standartlara uymaları gerekmektedir. Bu standartları karşılamak için gıda güvenliği ve kalitesini koruma amaçlı mevzuat, yönetmelikler ve kılavuzlar bulunmaktadır. Kullanılan ekipmanların temiz ve sağlam olması oldukça önemlidir. Buğdayın üretimi, işlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya sürülmesi, gıda güvenliği ve kalite standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Türkiye'de buğday unu üretimi, Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği'ne uygun olarak yapılmalıdır.
Buğday unu ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.