top of page
BuÄŸday Unu

BuÄŸday, insanların günlük yaÅŸamlarında vazgeçilmez temel gıda maddeleri olan unlu mamuller, makarna, irmik, bisküvi, bulgur gibi ürünlerin ana malzemesidir.

BUÄžDAY UNU

BuÄŸday, insanların günlük yaÅŸamlarında vazgeçilmez temel gıda maddeleri olan unlu mamuller, makarna, irmik, bisküvi, bulgur gibi ürünlerin ana malzemesidir. BuÄŸday unu üretimi, özenle iÅŸlenen buÄŸday tanelerinin iÅŸlenme sürecini içerir. Bu süreçte kepek veya dış kabuk ayrılır ve tane un haline getirilir. Bu iÅŸlemin sonucunda beyaz veya rafine un elde edilir. Kepekli un ise, buÄŸdayın tüm katmanlarını içeren kepek ve tohumların öÄŸütülmesiyle elde edilir.  

​

Ekmeklik un, genellikle yüksek protein içeriÄŸine sahip kış buÄŸdayından üretilir. Bu buÄŸday türü, uzun bir büyüme döngüsüne ve kışın soÄŸuk sıcaklıklarına maruz kalmasına dayalıdır. Bu güçlü un, sert hamurlu ekmeklerden dekoratif ekmeklere ve makarnaya kadar birçok ürünün yapımında kullanılır. Çok amaçlı un, yüksek proteinli kış buÄŸdayı ile düÅŸük proteinli ilkbahar buÄŸdayının karışımından oluÅŸur. Orta düzeydeki protein içeriÄŸi sayesinde, kurabiye, rulo hamuru ve pizza hamuru gibi çeÅŸitli ürünleri piÅŸirmek için uygundur. Çok amaçlı unlar, farklı unlu mamuller için öngörülebilir sonuçlar saÄŸlamak üzere tasarlandıklarından, genellikle en iyi sonuçları sunarlar.

​

BuÄŸday üretimi sırasında, çiftçilerin belirli standartlara uymaları gerekmektedir. Bu standartları karşılamak için gıda güvenliÄŸi ve kalitesini koruma amaçlı mevzuat, yönetmelikler ve kılavuzlar bulunmaktadır. Kullanılan ekipmanların temiz ve saÄŸlam olması oldukça önemlidir. BuÄŸdayın üretimi, iÅŸlenmesi, taşınması, depolanması ve piyasaya sürülmesi, gıda güvenliÄŸi ve kalite standartlarına uygun bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirilmelidir. Türkiye'de buÄŸday unu üretimi, Türk Gıda Kodeksi BuÄŸday Unu TebliÄŸi'ne uygun olarak yapılmalıdır.

 

BuÄŸday unu ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaÅŸabilirsiniz.

​

​

©2024   |   Türkiye Gıda İhracatçıları

Designed by    

bottom of page