DİĞER BİTKİSEL YAĞLAR
Bitkisel yağlar, insanoğlunun temel besin maddelerinden biri olarak protein ve karbonhidratlarla birlikte yaşamsal öneme sahip bir besindir. Ayrıca, bu yağlar gıda sektörünün yanı sıra enerji, sağlık ve kozmetik sektörlerinde stratejik bir rol oynamaktadır. Son yıllarda biyodizel endüstrisinin yükselmesi de büyük ölçüde yağlı tohumlu bitkilerin üretimine dayanmaktadır. Aynı zamanda, bu bitkilerin taneleri, küspe ve yağ normlarıyla hayvan yemi karışımlarında yer aldığı için karma yem sanayi için de temel bir bileşeni oluşturur.
Dünya çapında en fazla üretilen ve ticareti yapılan yağ bitkileri arasında soya, kanola, pamuk tohumu, ayçiçeği, yer fıstığı, aspir, palm çekirdeği, hindistancevizi, susam, keten ve haşhaş tohumları sayılabilir. Ayrıca, mısırın yan ürünü olan mısır yağı da önemli bir bitkisel yağdır. Türkiye, farklı iklim koşulları nedeniyle hindistancevizi ve palm çekirdeği dışındaki neredeyse tüm yağ bitkilerini yetiştirebilme kapasitesine sahiptir.
Dünya genelinde ve Türkiye'de zeytin ve fındık gibi meyvelerden elde edilen yağlar da önemli bitkisel yağ kaynaklarıdır, ancak bu ürünler ayrı bir sektör olarak değerlendirilmelidir. Ayçiçeği, aspir, soya, kanola, haşhaş, yer fıstığı, susam, hintyağı gibi yaygın olarak üretilen yağlı tohumlu bitkiler, tek yıllık bitkiler olarak kabul edilirken, zeytin, hindistancevizi, palm ve hurma gibi yağ bitkileri çok yıllık bitkilerdir.
Yüksek maliyetli ve sınırlı kaynaklara sahip olan hayvansal yağların yerine, bitkisel kaynaklı yağlar, insan beslenmesinde temel bir rol oynar. Bu yağlar ham hallerinden sonra natürel, rafine veya sertleştirme işlemlerine tabi tutularak sıvı yağlar veya margarin gibi tüketim ürünlerine dönüştürülür. Ayrıca, yağlı tohumlar kırıldıktan sonra ham yağ ve küspe olarak ayrılır; ham yağ rafine edilerek tüketim için uygun hale getirilirken, elde edilen küspe hayvan yemi olarak kullanılır.
Bitkisel yağ ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.