MISIR
Sıcak iklim tahılları arasında bulunan mısır, çok yönlü kullanımıyla dikkat çeker. İnsan beslenmesi ve endüstriyel hammaddeler için değerlendirilen bu bitki, sap ve yapraklarıyla da hayvan yemi olarak kullanılır. Ayrıca, kâğıt üretimi ve el işçiliğinde kullanıldığı gibi çerez olarak da tüketilir. Son yıllarda mısırın yem, yağ, tatlandırıcı sektörü ve biyoyakıt-biyoetanol üretimindeki kullanımı artmıştır.
Türkiye'de mısır verimi genellikle 700-1000 kg/da aralığında değişirken, dünya genelindeki ortalama ise 580 kg/da civarındadır. Ülkemizde üretilen mısırın büyük çoğunluğu yem sektöründe kullanılmakta olup, özellikle kanatlı hayvan yetiştiriciliği için tercih edilir. Geriye kalan kısmı ise nişasta-glikoz endüstrisi, endüstriyel kullanım ve tohumluk olarak değerlendirilir.
Mısır üretimindeki artışta, yüksek verimli melez çeşitlerin kullanılması, yetiştirme tekniklerindeki gelişmeler ve tane ile silajlık mısırın desteklenmesi gibi faktörler etkilidir. Dünya genelinde, özellikle ABD ve kuzey yarımküredeki diğer ülkelerin hakim olduğu mısır üretiminde son dönemde bir durağanlık gözlemlenmektedir. Ancak, yem amaçlı kullanımdaki artış devam etmekte ve biyoyakıt üretiminde de önemli miktarlarda mısır kullanılmaktadır. Bununla birlikte, otomotiv endüstrisinin alternatif enerji kaynaklarına yönelmesi, mısır gibi tarım ürünlerinin kullanımını etkileyebilir.
Mısır ihracatçısı firmalarımızın bilgilerine buradan ulaşabilirsiniz.